Wat is DNS en hoe werkt het?

• April 25, 2024
  • 0 reacties

DNS staat voor Domain Name System en is een crucia onderdeel van internet. Het is als ware het telefoonboek van het internet, waarbij domeinnamen worden vertaald naar IP-adressen. Maar hoe werkt DNS precies en hoe kun je jouw DNS-records wijzigen?

Domeinnamen zijn unieke namen die worden gebruikt om websites te identificeren op het internet. Denk bijvoorbeeld aan google.com of facebook.com. Deze domeinnamen worden gekoppeld aan IP-adressen, die unieke numerieke codes zijn die computers gebruiken om met elkaar te communiceren. DNS zorgt ervoor dat wanneer je een domeinnaam invoert in je webbrowser, deze wordt omgezet naar het juiste IP-adres zodat je de website kunt bereiken.

DNS-records zijn de gegevens die worden gebruikt om de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen mogelijk te maken. Er zijn verschillende soorten DNS-records, zoals A-records, CNAME-records, MX-records en TXT-records. Deze records bevatten informatie over waar een website gehost wordt, welke servers verantwoordelijk zijn voor e-mailverkeer en andere belangrijke informatie voor de werking van het internet.

Maar hoe werkt het DNS nu precies? Wanneer je een domeinnaam opent in je webbrowser, zal je computer als eerste een verzoek sturen naar een DNS-server. Deze server zal vervolgens op zoek gaan naar de juiste IP-adres dat hoort bij de domeinnaam die je hebt ingevoerd. Zodra het IP-adres is gevonden, wordt dit teruggestuurd naar je computer zodat de verbinding tot stand kan worden gebracht en je de website kunt bezoeken.

Wanneer en hoe kun je jouw DNS-records wijzigen? Het kan voorkomen dat je jouw DNS-records moet aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je een website verhuist naar een andere server of wanneer je een nieuwe e-mailprovider wilt gebruiken. Het wijzigen van DNS-records kan meestal worden gedaan via het controlepaneel van je domeinregistratiebedrijf. Hier kun je de benodigde gegevens invoeren en aanpassingen maken aan je DNS-instellingen.

FAQ over DNS-records:
- Wat is het verschil tussen een A-record en een CNAME-record?
Een A-record wordt gebruikt om een domeinnaam te koppelen aan een IP-adres, terwijl een CNAME-record wordt gebruikt om een domeinnaam te koppelen aan een andere domeinnaam.
- Kan ik mijn DNS-records wijzigen zonder technische kennis?
Ja, de meeste domeinregistratiebedrijven bieden een eenvoudig controlepaneel aan waar je jouw DNS-records kunt aanpassen zonder technische kennis.
- Hoe lang duurt het voordat mijn DNS-wijzigingen van kracht worden?
Dit kan variƫren, maar over het algemeen duurt het enkele uren tot maximaal 48 uur voordat je DNS-wijzigingen van kracht worden. Dit komt omdat DNS-informatie tijd nodig heeft om wereldwijd te worden bijgewerkt.

Kortom, DNS is een essentieel onderdeel van het internet en zorgt ervoor dat domeinnamen correct worden vertaald naar IP-adressen. Het wijzigen van DNS-records kan nodig zijn in verschillende situaties en kan meestal eenvoudig worden gedaan via het controlepaneel van je domeinregistratiebedrijf. Met deze kennis kun je met vertrouwen aan de slag met jouw DNS-instellingen en ervoor zorgen dat je website en e-mailverkeer probleemloos blijven functioneren.